MOC – Zwaagdijk 5-9-2010

Een nieuw seizoen, een ingekrompen selectie en een rommelige voorbereiding zonder overwinningen. Dat was de stand van zaken voor de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen. Uitwedstrijden tegen MOC zijn in het verleden vaak zeer lastig gebleken, meestal een fysieke en stugge ploeg met een niet al te best veld. Daarentegen is MOC dit seizoen een van de promovendi en dus automatisch de underdog. Jochem Oudeman was nog op vakantie, Hein Boon en Sjors Koeman zijn herstellende van fysieke ongemakken. De jonge Rik Deken maakte zijn officiële debuut in Zwaagdijk 1.

Trainer Rob Houtsma had een tactisch plan gesmeden waarbij de routiniers in de ploeg een voorname rol zouden spelen. Vanuit een gesloten verdediging en een compacte bezetting op het middenveld zouden de voorwaartsen gezocht moeten worden. De wedstrijd was nog maar enkele minuten bezig of de achterstand was al een feit. Door een soort van klutsbal en niet resoluut ingrijpen achterin stond het 1-0 voor MOC. Niet de gewenste start, maar Zwaagdijk zou zich snel herpakken. Het eerste kwartier was voor de thuisploeg doordat de organisatie op het middenveld nog niet op orde was, hierna zou het spelbeeld echter veranderen. Zwaagdijk kreeg grip op de wedstrijd en zou eigenlijk geen moment meer in de problemen komen, echter moest de achterstand nog wel worden weggepoetst. Er waren al enkele kleine mogelijkheden voor de hardwerkende spits Patrick Neefjes, maar uiteindelijk zou het onze debutant Rik Deken zijn die de 1-1 liet aantekenen. Uit een corner van Ruud Ursem kopte hij bij de 2e paal de gelijkmaker binnen, wat een debuut! Rik speelde sowieso een prima en foutloze wedstrijd, dus complimenten aan deze jongeling. Zwaagdijk creëerde veel kansen en mogelijkheden, vooral de vleugels via Rene Kolken en Marcelino Post zorgden voor veel dreiging. De 2-1 zou ook hier uit volgen. Rene werd aan de linkerkant diep gestuurd, speelde Patrick Neefjes in de 16 aan en die wist terug te leggen op de inkomende Ruud Ursem die met een droge knal in de verre hoek de keeper kansloos liet. Patrick Neefjes had het duel al voor rust kunnen beslissen, maar zijn inzet belandde naast het doel.

Tijdens de rust werden de puntjes op de spreekwoordelijke i gezet. De voorsprong moest koste wat kost worden gekoesterd, dus niet domweg vooruit gaan lopen. De wedstrijd zou ook geheel onder controle van Zwaagdijk blijven. Er werd nagenoeg niets weggegeven en zelf werden er nog steeds kansen gecreëerd. Ruud Ursem miste de kracht na een zelf opgezette aanval om af te ronden. Stefan Oudeman zag een volley uit een corner gekeerd worden op de lijn. En een afzwaaier van Marcelino Post had ook niet het gewenste resultaat. Toch zou het duel uiteindelijk in het slot worden gegooid. Na een knappe aanval over rechts kwam de bal in de 16 bij Ruud Groot terecht. Na een goede aanname kwam hij voor de keeper te staan en haalde verwoestend uit. De 3-1 stand zorgde voor opluchting en de 3 punten waren zo goed als binnen. Marcelino Post zou nog een keer alleen op de keeper af gaan, maar wist hem niet te verschalken. Het eindsignaal klonk en de eerste overwinning was een feit.

Meteen 3 punten bij de seizoensopening is een mooie opsteker. Er is hard gewerkt en gedisciplineerd gespeeld, waarbij eigenlijk iedereen een dikke voldoende scoorde. De verhoudingen in de 5e klasse zullen over een paar weken duidelijk worden, maar Zwaagdijk is ondanks de rommelige voorbereiding op de goede weg. Er zullen langzamerhand weer wat spelers gaan aansluiten waardoor de trainer meer keuzes kan gaan maken. Volgende week is er al een vrij weekend wegens het ongelijke aantal teams in deze klasse. Over twee weken wacht de lastige uitwedstrijd tegen degradant Victoria O. Qua naam en vereniging is dit op voorhand een van de titelkandidaten en ook zij hebben de eerste wedstrijd gewonnen.

Opstelling Zwaagdijk:
Ton Steltenpool; Joop Groot, Bert van Diepen, Stefan Oudeman, Rik Deken; Jos Boon, Ruud Groot, Ruud Ursem, Rene Kolken (80. Ike Ruijter); Marcelino Post, Patrick Neefjes.

Share Button

Reacties zijn gesloten.