De Valken – Zwaagdijk 06-02-2011

Door veel afgelastingen in december en januari was de winterstop dit jaar lang. Vandaag mocht er dan eindelijk weer een wedstrijd worden gespeeld. Dit betrof een wedstrijd tegen De Valken in Hem, waar Zwaagdijk het in het verleden vaak lastig heeft gehad. Drie vaste waarden konden deze wedstrijd niet meespelen. Stefan Oudeman had de griep, Marcelino Post was geschorst en Ruud Groot had op zijn skivakantie een sleutelbeenbreuk opgelopen waardoor hij nog wel enkele weken afwezig zal blijven. Jos Boon was echter juist terug van zijn blessure en samen met de jongelingen Guy Zanoli en Ruud Beers waren zij de vervangers.

Voor de wedstrijd maakte de trainer duidelijk dat de eerste wedstrijd na de winterstop een net zo belangrijke wedstrijd is als de eerste wedstrijd van het seizoen. Veel trainingsarbeid is verricht terwijl er lang niet is gespeeld. Een nederlaag kan daarom een mentale dreun geven omdat het vele arbeid dan voor niets lijkt gedaan. Dit besef was er ook bij de spelers en met veel zin werd aan de wedstrijd begonnen. Snel werd echter duidelijk dat het moeizaam verliep bij Zwaagdijk. De harde tegenwind en de vroege druk die De Valken zette zorgde ervoor dat de bal moeilijk voorin kwam. Veel ballen gingen in de opbouw al de zijlijn over. De Valken speelden opportunistisch en maakte zo goed gebruik van de harde wind in de rug. Lange ballen vlogen vaak over de Zwaagdijk defensie heen en wanneer deze goed vielen werd dit vaak gevaarlijk. De eerste goal ontstond ook uit zo een moment. Na de 1-0 achterstand bleef Zwaagdijk het proberen maar weinig verbetering was merkbaar. Uit een snelle counter, en met behulp van wat duw- en trekwerk, wist een Valken-aanvaller nog voor rust de 2-0 op het scorebord te zetten.

In de rust maakte de trainer duidelijk dat 2-0 niet onoverbrugbaar was. Nu zouden wij immers kunnen profiteren van de wind in de rug en een snelle tegengoal is daarom niet ondenkbaar. De Valken hadden hun voorsprong volgens de trainer ook niet aan hun veldspel te danken maar aan het opportunistische voetbal met behulp van de wind in de rug. Zwaagdijk zou dus vol op de aanval moeten gaan om de wedstrijd te doen kantelen. Het risico op counters van de tegenstander moest genomen worden. In de tweede helft probeerde Zwaagdijk dit dan ook te doen. Het was duidelijk merkbaar dat het stuk makkelijker ging met de wind in de rug. Ook De Valken lukte het niet om op te bouwen en bij Zwaagdijk ging dit nu beter. Toch kon Zwaagdijk niet hetzelfde gevaar stichten als De Valken in de eerste helft wel had gedaan. Nog geen echte kans was vertoond voordat De Valken de, toch wel beslissende, 3-0 binnenschoten. Ook na deze goal bleef Zwaagdijk het wel proberen. Uitgerekend de twee jongelingen hadden nog kansen om wat terug te doen. Een schot van Guy Zanoli vanaf de zestien miste echter kracht om de keeper te verrassen. Vlak daarna had Ruud Beers nog wel de grootste kans op een goal. Een pass vanaf de rechter kant werd door Ruud hard naar de korte hoek geschoten, maar met meer geluk dan wijsheid wist de keeper ook deze bal te keren. Na deze kansen raakte de pijp bij Zwaagdijk wat leeg. Hierdoor had de score ook nog groter uit kunnen pakken als de aanvallers van De Valken wat scherper waren geweest.

De uitwedstrijd naar De Valken is dus een wedstrijd gebleken die snel moet worden vergeten. Er moet weer verder worden geleefd naar de thuiswedstrijd van aanstaande zondag tegen MOC. Enkele vlakbij Zwaagdijk geklasseerde teams hebben zondag ook punten verspeeld waardoor bij winst aanstaande zondag de schade vrij beperkt zal zijn.

Opstelling Zwaagdijk:
Ton Steltenpool; Hein Boon, Rick Deken, Joop Groot, Bert van Diepen; Guy Zanoli, Jochem Oudeman, Jos Boon; Patrick Neefjes, Ruud Ursem, Ruud Beers.

Share Button

Reacties zijn gesloten.