Zwaagdijk – Graftdijk 2-4

Zwaagdijk – Graftdijk    2 – 4

25 mei 2015

Het eerste van Zwaagdijk wist dit seizoen de derde plaats te behalen in de reguliere competitie. Het werd beschreven als ‘the best of the rest’ achter Sint George en Bergen die beiden het hele seizoen geen enkele wedstrijd verloren. Directe promotie zat er voor Zwaagdijk dan ook niet in, maar een plek in de nacompetitie werd wel behaald. Zwaagdijk werd ingedeeld in een poule samen met Graftdijk en Victoria O. Zwaagdijk had voor vandaag al enkele weken niet gespeeld en keek dus erg uit naar deze wedstrijd. Op enkele spelers na, had immers nog niemand eerder nacompetitie gespeeld in Zwaagdijk. De tegenstander van vandaag was Graftdijk, die vorige week de wedstrijd tegen Victoria O had verloren met 2-1. Graftdijk zou vandaag dus vol voor de overwinning moeten gaan om nog een kans te hebben om zich te handhaven in de vierde klasse.

Misschien was de lange periode waarin Zwaagdijk op deze wedstrijd had moeten wachten niet gunstig vandaag. Al weken werd over deze wedstrijd gepraat en naar uitgekeken. De spanning was daardoor hoog opgebouwd. Voor velen was dit wellicht te hoog. Zwaagdijk was geen schim van zichzelf in de beginfase van de wedstrijd. Geen enkel duel werd gewonnen en velen lieten zich veel te makkelijk uitspelen. Graftdijk gaf vol gas in de beginfase en Zwaagdijk had daar geen antwoord op. Al na 5 minuten wist Graftdijk de score te openen. Eerder werd door Graftdijk ook de paal al geraakt. Na 15 minuten in de eerste helft stond het zelfs al 0-3. Na de 0-3 nam Graftdijk wat gas terug en leek Zwaagdijk iets meer grip te krijgen. Toch wist Graftdijk later nog een vierde goal te maken. Het hele seizoen leek vandaag binnen een klein half uur verprutst. Naarmate de eerste helft vorderde leek Zwaagdijk echter de schroom van zich af te gooien en liep het steeds minder achter de feiten aan. Graftdijk kon het hoge tempo waarin ze begonnen niet volhouden. Zwaagdijk kreeg steeds meer balbezit, maar wist dit in de eerste helft nog niet in kansen om te zetten.

In de rust werd er op gehamerd dat Zwaagdijk niet op kon geven. Het hele seizoen is er immers voor gestreden om de nacompetitie te halen. Zwaagdijk zette de formatie iets om in te tweede helft. Keir Dekker verving hierdoor Jasper Buis. Er werd duidelijk gemaakt dat Zwaagdijk moest blijven knokken en proberen een aantal goals te maken. 2-4 of 3-4 zou immers betekenen dat Zwaagdijk nog niet kansloos is in de tweede wedstrijd. Zwaagdijk begon een stuk beter aan de tweede helft dan aan de eerste. De druk van Graftdijk was er niet echt meer. Steeds meer werd gevoetbald op de vijandige helft van het veld. Zwaagdijk werd dreigend maar wist nog geen grote kansen te creëren totdat Nils Dekker vanuit het niets ineens de 1-4 binnen schoot. Hij wist weg te draaien bij zijn tegenstander en schoot vanuit een bijna onmogelijke hoek de bal op fantastische wijze tegen het dak van het doel. Deze goal gaf Zwaagdijk moraal om door te knokken. Dit bleef Zwaagdijk ook doen. het voetbal was nog steeds niet fantastisch maar er werd hard gewerkt en opportunistisch gespeeld om op zoek te gaan naar meer goals. Ruud Groot was al vlakbij de 2-4. Hij werd de diepte in gespeeld en kon alleen op de keeper af. Hij nam de bal echter niet goed mee, waardoor deze te ver voor hem uit rolde. De Graftdijkse keeper wist daardoor te redden. In een volgende actie wist hij zijn frustratie te gebruiken om toen wel doel te treffen. In een veel lastigere situatie wist hij de bal met een sliding de verre hoek in te schuiven en zo stond het al 2-4. Met nog tien minuten te spelen probeerde Zwaagdijk nog de 3-4 te vinden. Een keer was er nog de mogelijkheid toen de keeper een corner door zijn handen liet glippen. Deze viel echter net niet goed, waardoor Hein Boon net te laat was om de bal binnen te werken. Graftdijk kende in de slotfase nog een levensgrote kans om de 2-5 te maken. Een goede reflex van Zwaagdijk-keeper Robertjan Jansen zorgde ervoor dat de 2-4 de eindstand werd.

De eerste wedstrijd in de nacompetitie is een zeer enerverende wedstrijd gebleken. Zwaagdijk leek in de beginfase alles al te verprutsten, maar wist zich nog goed terug te knokken. Keeper Robertjan Jansen werd nog de held van de penalty-serie. Hij wist twee penalty’s te keren. Zwaagdijk miste er slechts één. De penalty van Patrick Neefjes belandde op de lat. De penalty’s van Arjan Schouten, Ruud Groot, Hein Boon en Ruud Ursem waren wel raak. Hierdoor won Zwaagdijk de penaltyserie. In dit gev

al was dat erg belangrijk. Wanneer Zwaagdijk op punten en doelsaldo gelijk komt met Graftdijk, is Zwaagdijk nu immers de winnaar. Dit betekent dat wanneer Zwaagdijk volgende week van Victoria O weet te winnen met drie doelpunten verschil of meer, Zwaagdijk zal promoveren naar de vierder klasse.  Uiteraard had Zwaagdijk van te voren gehoopt op een betere uitgangspositie. Wanneer je echter na 20 minuten met 0-4 achter staat, dan ben je achteraf blij dat je in de tweede wedstrijd nog niet kansloos bent. Het zal niet makkelijk worden, maar onmogelijk is het ook zeker niet. Zwaagdijk gaat deze week weer twee keer trainen om vervolgens aanstaande zondag vol goede moed aan de aftrap te staan bij Victoria O in Obdam. Deze wedstrijd wordt om 14.30 uur gespeeld. We hopen dat er veel supporters zullen meereizen naar Obdam. Zwaagdijk zal immers veel goals moeten maken en daarbij is steun vanaf de kant altijd goed.

Opstelling Zwaagdijk:
Robertjan Jansen; Jasper Buis (46. Keir Dekker), Arjan Schouten, Rick Deken, Keesjan Schouten (75. René Goedhart); Hein Boon, Patrick Neefjes, Ruud Ursem, Sven Ursem; Ruud Groot, Nils Dekker.

Share Button

Reacties zijn gesloten.