De Koog – Zwaagdijk 3 – 3

22 maart 2015

Al vele seizoenen heeft Zwaagdijk niet meer bij een club uit Texel in de competitie gezeten. Dit werd dit jaar als een goede reden gezien om er een heel weekend voor uit te trekken om het eiland te verkennen. In plaats van op zondag reisde het eerste van Zwaagdijk al op vrijdagmiddag af richting het welbekende Waddeneiland. Behalve de spelers, namen ook de technische staf en enkele andere selectiespelers deel aan het uitje. Vrijdag om half 5 verzamelde iedereen zich op het voetbalveld in Zwaagdijk en met ruim 20 man sterk werd de reis naar Texel ingezet.

Aan het begin van de avond arriveerde de Zwaagdijkse delegatie bij het hotel in Den Burg. De kamerverdelingen werden opgesteld, de spullen werden gedropt en met een grote taxibus waar precies iedereen in paste, werd de reis richting de Koog ingezet. Op vrijdag had deze reis uiteraard een andere bedoeling dan dat dit op zondag het geval was. In de Koog werd eerst een bodempje gelegd en vervolgens kwam de hele groep samen in café de Jutter. Een gezellig ruim café waar iedereen gemakkelijk in paste. Deze avond werd door een bepaald persoon ieder rondje met veel volume: GRATIS BIER!! geroepen. Aan de uiteindelijk rekening bleek achteraf dat dit een loze kreet was. Nadat ook het nummer ‘Du’ van Peter Maffay weer luidkeels werd voorgezongen door onze spielführer, verplaatste de groep zich naar discotheek Barrels. De shotjes die daar nog genuttigd werden, vielen niet bij iedereen in het juiste keelgat. Al bleek dit vooral de volgende morgen. Ook ging nog even het gerucht dat er een aardbeving was waargenomen. Later bleek dat een nogal gezet iemand van de trap was gegleden.

De volgende morgen stond iedereen vol goede moed weer vroeg op, het ontbijt was immers tot half 10. Het G-team van Zwaagdijk speelde deze middag naast het hotel een wedstrijd tegen aan andere Texelse club. De meeste spelers besloten te gaan supporteren en de trainer ging op zoek naar een activiteit. Zijn oog viel op een pittoresk vervallen boerderijtje, waar een heus circuit bleek achter te liggen. Na de wedstrijd van het G-team reisde iedereen af naar deze plek om een toernooitje karten bij te wonen. Ook de jonge parels van Zwaagdijk in de personen van Nils en Keir Dekker waren toen gearriveerd. De iets oudere Dave Sijm was Zaterdagmiddag met hen naar het eiland afgereisd. Uiteraard konden deze dragende schouders van Zwaagdijk 1 niet ontbreken op dit weekend. Sven Ursem, niet geheel verrassend aan zijn bijnaam ‘speedy’ te zien, wist uiteindelijk het snelste rondje te noteren. Hij werd als winnaar uitgeroepen. Al werd achteraf gesuggereerd dat hij vals speelde, aangezien de uitlaatgassen die te zien waren niet alleen uit zijn kart vandaan kwamen. De spielführer besloot daarom dat hij gewonnen had en trok dan ook het kartkampioen T-shirt aan. Dit shirt heeft het einde van de avond niet gehaald. Na het karten werden de auto’s weer naar het hotel gebracht en werd het uitgaansleven weer opgezocht. Dit keer vond dit plaats in Den Burg, vlakbij het hotel. Na een hapje eten belandde de groep in café mans. De co-eigenaar van dit mooie, bruine café bleek voetballer te zijn bij de Koog 1. Hij poogde de eerste spelers dronken te voeren, maar dit bleek tevergeefs. De avond was erg gezellig, maar vol discipline besloten de eerste spelers er tussen de klok van elf en twaalf een einde aan te breiden. De wedstrijd van zondag was immers een zeer belangrijke. De derde plaats stond op het spel. De overige Zwaagdijkers bleven echter zo lang mogelijk, om de co-eigenaar Leon van zijn nachtrust te onthouden. De volgende ochtend leek dit resultaat te hebben gehad, Leon begon immers op de bank.

De volgende morgen zat iedereen weer op tijd bij het ontbijt. De kamers werden opgeruimd en in het hotel volgde eerst nog een wedstrijdbespreking. Met auto’s werd vervolgens vertrokken richting de Koog. Daar werd eerst een korte strandwandeling gemaakt om even door te waaien en te beginnen aan de concentratie op de wedstrijd. In een paviljoen werd nog even wat gegeten en vervolgens was iedereen op de club bij de Koog. Zwaagdijk startte in een iets andere opstelling ten opzichte van de week ervoor. Ruud Groot keerde terug na zijn schorsing en begon weer in de spits. Ruud Beers verplaatste daarom weer naar de bank. Ruud Ursem zat dit weekend in Barcelona en Rick Deken schoof daarom door naar het middenveld. Keesjan Schouten kwam op voorstopper te spelen en Korneel neefjes daarom links back. Verder zaten René en Thom Goedhart samen met Aron Verdonk nog op de bank.

De wedstrijd begon voor Zwaagdijk niet voorspoedig. De Koog gooide veel inzet en fysiek in de strijd. Zwaagdijk had hier in de beginfase veel moeite mee. Te weinig duels werden gewonnen en vooral achterin bleek Zwaagdijk kwetsbaar. De Koog werd dan ook enkele keren gevaarlijk voor het Zwaagdijkse doel. Toch kon ook Zwaagdijk af en toe gevaarlijk worden. Sven Ursem kon vaak via de rechter kant doorkomen en ook Ruud Groot was af en toe dreigend. Binnen een tijdsbestek van vijf minuten keek Zwaagdijk ineens tegen een 2-0 achterstand aan. Bij de 1-0 werd niet resoluut verdedigd en bij de 2-0 werd een strak gegeven voorzet vanaf rechts, goed binnengekopt. Na de 2-0 veranderde het spelbeeld langzaam. Dit iets meer in het voordeel van Zwaagdijk. Sven Ursem was inmiddels al uitgevallen, nadat hij bij een lelijke val zijn arm blesseerde. Ruud Beers verving hem en Zwaagdijk schakelde naar een 4-3-3 formatie. Dit bleek succesvol. Ruud Groot was al een keer dichtbij de 2-1 maar besloot de bal breed op Ruud Beers te spelen, waar het leek alsof hij beter zelf uit had kunnen halen. Even later was het Ruud Groot die met een fijne steekbal Nils Dekker alleen voor de keeper zette. Nils faalde niet en Zwaagdijk kon de rust in met een 2-1 stand.

In de tweede helft bleek dat de Koog het fysieke en energieke spel niet goed vol kon houden. Zwaagdijk kreeg iets meer grip op de wedstrijd, wist wat meer duels te winnen en vooral achterin stond het een stuk sterker dan in de eerste helft. Beide teams bleven echter dreigend. Zwaagdijk kende enkele kleine mogelijkheden, maar ook de Koog bleef dreigend in de omschakelingen. De wedstrijd werd rond de 65e minuut ineens verstoord door een streaker. Een naakte man met een scream-master op besloot wat rondjes op het veld te rennen, om vervolgens weer de bosjes in te duiken.

Met de billen bloot

Met de billen bloot

Enkele de Koog supporters vertelden achteraf dat dit om een verwarde man ging. In ditzelfde weekend was hij ook al enkele keren zonder kleren aan in het uitgaansleven gespot. Ze hadden hem herkend aan een nogal opmerkelijke piercing. Deze bijzondere actie van de verwarde man had echter wel effect op de spelers van de Koog. Vlak er na wist Zwaagdijk immers twee maal te scoren en de stand om te buigen. Eerst was het Ruud Groot die aan de rand van de zestien in balbezit kwam en de bal via de binnenkant van de paal wist binnen te schieten. Vlak er na werd een hard schot van Ruud Beers gekraakt. De rebound werd toen door topscorer Nils Dekker binnengeschoten. De uit Zwaagdijk meegereisde supporters werden nog luidruchtiger dan dat ze in dit weekend al geweest waren. De vreugde was echter van korte duur. Keesjan Schouten wist in een ongelukkig moment een bal niet weg te werken. Een Texelse speler kon daardoor alleen op keeper Robertjan Jansen af en hij wist de gelijkmaker te maken. Met nog 10 minuten te spelen was de spanning weer terug. Ruud Beers was nog even dichtbij een goal maar schoot net over. Ook de Koog kwam nog een keer een scoringskans maar gelukkig wist Robertjan dit schot te keren. De 3-3 werd uiteindelijk de eindstand.

Na een weekend vol vreugde, saamhorigheid en sportiviteit, werd uiteindelijk één punt meegenomen uit de Koog. Zwaagdijk had moeten winnen om over de Koog heen te gaan en de derde plaats zo te bemachtigen. Zwaagdijk blijft op de vierde plaats staan met nog steeds twee punten achterstand op de nummer drie. Met nog vijf wedstrijden te gaan is de derde plaats nog altijd goed mogelijk. Wat dat betreft is er zeker geen man over boord. Toch gingen de spelers wat teleurgesteld weer naar huis. Over de hele wedstrijd gezien had Zwaagdijk waarschijnlijk niet verdiend om te winnen. Wanneer je echter 10 minuten voor tijd nog 3-2 voor staat, is het erg teleurstellend als dit toch nog uit handen wordt gegeven. Zwaagdijk ging naar huis met één punt, maar met een stuk meer leuke herinneringen aan een verder zeer geslaagd weekend. Volgende week speelt Zwaagdijk thuis tegen AGSV uit Aartswoud.

Opstelling Zwaagdijk:
Robertjan Jansen; Jasper Buis, Arjan Schouten, Keesjan Schouten, Korneel Neefjes; Sven Ursem (25. Ruud Beers), Hein Boon, Rick Deken, Keir Dekker; Ruud Groot, Nils Dekker.

Share Button

Reacties zijn gesloten.